آیا در اسلام جهاد بر زنان واجب است و آیا حضور آنان در جنگ اشکال شرعی ندارد؟

در جهاد ابتدايي كه به صورت تهاجمي است كه در اين جهاد تكليفي بر عهده زنان جامعه نمي باشد و بر آنان واجب نيست.
ولی در جهاد دفاعي بر همه اعضاي جامعه اسلامي اعم از زن و مرد واجب شده و جنگي است كه شروع آن از سوي دشمنان مسلمين و كفار عليه كشور اسلامي مي باشد، لذا در اين موقعيت، غريزه طبعي و فطري دفاع شكل مشروعيت و وجوب نيز به خود مي گيرد و وظيفه همه است كه به نوعي در اين دفاع شركت داشته باشند .
حضرت امام خميني ـ رحمة الله عليه ـ در اين باره مي فرمايند:
«اگر خداي نخواسته زماني يك هجومي به مملكت اسلامي بشود بايد همه مردم زن و مرد حركت كنند. مسأله اين طور نيست كه تكليف منحصر به مرد باشد يا اختصاص به يك دسته اي داشته باشد. همه بايد بروند و از مملكت خود دفاع كنند. » نيز در جواب استفتائي كه در اين زمينه از ايشان شده است مي فرمايند:» جهاد بر زن ها واجب نيست ولي دفاع بر هر شخص در حدود توانايي و امكانات واجب است. »
بنابراين در مسأله دفاع وظيفه متوجه زنان نيز مي شود، ولي اين بدان معنا نيست كه در انجام بقيه وظايف شرعي خود مجاز به ترك يا بي توجهي باشند. به ديگر سخن اين وظيفه ديني (جهاد) بايد با مراعات تمام اصول اخلاقي و احكام شرعي صورت گيرد و در حين جهاد و انجام امورات در جبهه نيز بايد تمام حدود و شئونات مراعات شود.
حضرت امام خميني ـ رحمة الله عليه ـ به خانم ها مي فرمايد:
«شما خانم ها، شما زن ها توجه به اين معنا داشته باشيد كه همان طوري كه بر مردها در جبهه لازم است كه جلو بروند و پيشقدم باشند، شما هم در خارج، در پشت جبهه بايد كمك كنيد. » بنابراين سهيم بودن در جهاد ممكن است در اشكال گوناگون صورت بگيرد ،كه زنان جامعه ما اين امر را در هشت سال دفاع مقدّس به بهترين نحوعملي نمودند.
بنابراين:
اولاً: جهاد اگر به صورت ابتدايي باشد كه بر زن ها واجب نيست و در صورت دفاع است كه بر آنان واجب مي شود كه در دفاع از ميهن اسلامي شركت داشته باشند.
ثانياً: شركت داشتن زنان در دفاع از ميهن اسلامي مجوّزي براي ترك و كنار گذاشتن ديگراحكام شرعي، مانند :رعايت حجاب و .. نمي شود و امكان جمع بين اين دو وظيفه به خوبي ممكن است، همان گونه كه علاوه بر صدر اسلام در دفاع هشت ساله ما نيز ،اين مسأله به خوبي هويدا است.
ثالثاً: شركت در دفاع و سهيم بودن در اين امر مقدّس منحصر به حضور در خط مقدّم جبهه نيست، زيرا امورات متعدّدي درپشت جبهه است كه زنان حتي بهتر از مردان توانايي اداره آنها را دارا مي باشند، مانند مداواي مجروحين و رسيدگي به امور بهداشتي رزمندگان و .. كه اين مسأله نيز علاوه بر جنگ هاي صدر اسلام در دفاع مقدّس ما نيز به خوبي به چشم مي خورد و زنان با رعايت كامل مسائل شرعي به اين امور مي پرداختند.

شما میتوانید این مطلب را از طریق شبکه های اجتماعی زیر به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
error: